Μια αρχή για όλους
Χαιρετισμός του ΣυνηγόρουΒιογραφικά ΣημειώματαΣυνήγορος του Καταναλωτή
Αναπληρωτής Συνήγορος του Καταναλωτή | Βοηθός Συνηγόρου του Καταναλωτή
Ειδικοί Επιστήμονες | Βοηθοί Ειδικοί ΕπιστήμονεςΛΕΥΤΕΡΗΣ Γ. ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (αριστούχος).

Είναι δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω με μεγάλη δικαστηριακή εμπειρία και εξειδίκευση στο Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο.

Διετέλεσε επί σειρά ετών εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Εξελέγη βουλευτής ΝΔ στη Β΄ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του 2004 και του 2007 και διετέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της μέχρι τον Ιούλιο του 2010. Έκτοτε δεν πολιτεύεται.

Μετείχε σε Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής και ειδικότερα στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κοινωνικών Υποθέσεων, μελέτης και αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών καθώς και σε Επιτροπές Εσωτερικών Θεμάτων της Βουλής.

Από το 2014 είναι επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή». Κατά τη διάρκεια της θητείας του οι αναφορές καταναλωτών, για διαμεσολάβηση της Αρχής σε διαφορές του με προμηθευτές, υπερδιπλασιάστηκαν (το 2019 έφθασαν τις 11.829 και παρουσίασαν αύξηση 170,6% σε σχέση με το 2013) ενώ επιτεύχθηκε η επίλυση της συντριπτικής πλειονότητας -σχεδόν 83%- των διαφορών μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών.

Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Γνωρίζει άριστα την Αγγλική Γλώσσα.

Γεννήθηκε το 1956 και κατάγεται από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Π. ΜΠΩΛΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1970.

Σπουδές

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (Albertus Magnus Universität zu Köln) το 1994.

Το 2001 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (Johann Wolfgang Goethe Universität Frankfurt a.Μ.), με θέμα: «Ενοχική αποτίμηση της έννοιας του εράνου. Η προβληματική της προστασίας του καταναλωτή σε δωρεές προς κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα».

Ξένες γλώσσες : Γερμανικά, Αγγλικά.

Σταδιοδρομία

Τον Απρίλιο του 2005 διορίστηκε ως Βοηθός Συνήγορος του Καταναλωτή. Από το Νοέμβριο του 1998 εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας του Συνηγόρου του Πολίτη, αναλαμβάνοντας υποθέσεις που αφορούσαν θέματα κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και προστασίας ευπαθών ομάδων.

Άσκησε δικηγορία στην Αθήνα με ειδίκευση στο Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο. Υπήρξε Βοηθός Καθηγητή στο Ινστιτούτο του Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Εργάστηκε στην Βουλή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου ασχολήθηκε με την επεξεργασία σχεδίων νόμων που αφορούσαν την εναρμόνιση κοινοτικών οδηγιών για την προστασία του καταναλωτή στο γερμανικό Δίκαιο.

Δημοσιεύσεις

Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα ελληνικά και γερμανικά καθώς και το βιβλίο: Schuldrechtlliche Beurteilung des Spendenwesens. Zuwendungen an gemeinnützige und karitative Hilfsorganisationen – Kundenschutzproblematik. Πρόκειται για τη διδακτορική της διατριβή, η οποία δημοσιεύτηκε σε εκδοτικό οίκο της Γερμανίας.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Επιστημονική Κατάρτιση

  Πτυχίο Νομικής: Τμήμα Νομικής Σχολής Αθηνών (Ν.Ο.Π.Ε., Ε.Κ.Π.Α.)

  Μεταπτυχιακό (Master) Νομικής: Τμήμα Σχολής Aθηνών (Ν.Ο.Π.Ε., Ε.Κ.Π.Α.) - Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τομέας Β’ Ιδιωτικού δικαίου - Κατεύθυνση Πολιτικής Δικονομίας

Επαγγελματική Εμπειρία

  Δικηγόρος Αθηνών (Ορκωμοσία στο Πρωτοδικείο Αθηνών 30.07.2004)

  Δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις από 07/2004 έως 09/2008

  Δικηγόρος παρ’ Εφέταις από 09/2008 έως 12/2013

  Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω από 12/2013 έως σήμερα

  Δικηγορικό Γραφείο «Ευθύμιος Τσίγκας», έναρξη 09/2004 έως 06/2016, με εξειδίκευση και πρακτική – δικαστηριακή εμπειρία στο αστικό και το εμπορικό δίκαιο, στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικά σήματα, ποινικό δίκαιο, διοικητικό και τραπεζικό δίκαιο

  Δικηγορική Εταιρεία «Τσίγκας – Λιακόπουλος», ιδρυτικό μέλος-εταίρος, έναρξη 06/2016 έως την ανάληψη καθηκόντων στον Συνήγορο του Καταναλωτή, με εξειδίκευση και πρακτική – δικαστηριακή εμπειρία στο αστικό και το εμπορικό δίκαιο, στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικά σήματα, ποινικό δίκαιο, διοικητικό, τραπεζικό, ασφαλιστικό και εργατικό δίκαιο, προστασία προσωπικών δεδομένων

  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, Νομική Υπηρεσία, από 16.10.2005 έως 18.01.2013, δικηγόρος με παγία εντολή

  Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, Νομική Υηρεσία, από 18.01.2013 έως 12/2013, δικηγόρος με σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών

  Νομική εκπροσώπηση και υποστήριξη πλήθους νομικών προσώπων, ελληνικών και αλλοδαπών, στην Ελλάδα, εμπορικών εταιρειών, τεχνικών εταιρειών, αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, κοινωφελών ιδρυμάτων, αστικών σωματείων, συλλόγων εργαζομένων κλπ

  Επιτροπή Ενστάσεων Εθνικού Κτηματολογίου Δικηγόρος-Μέλος (2014)

Παλαιότερη Εργασιακή Εμπειρία

  Προπτυχιακή Πρακτική Άσκηση στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών 08.10.1999 – 22.12.1999

  Πρακτική Άσκηση Δικηγορίας – Έναρξη την 03.09.2002 - Νομική Υπηρεσία της Εταιρείας «AVINOIL Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική και Ναυτιλιακή Εταιρεία Πετρελαίων» έως την 29.07.2004

  Εργασία στη Νομική Υηρεσία της ως άνω «AVINOIL Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική και Ναυτιλιακή Εταιρεία Πετρελαίων» έως την 26.10.2004 ως δικηγόρος

Ξένες Γλώσσες

  Αγγλικά: άριστη γνώση

  Γαλλικά: πολύ καλή γνώση

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

  Άριστη γνώση χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Διαδικτύου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ


ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΑ

 Θεοχαροπούλου Γεωργία, Πτυχίο Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1993), Μεταπτυχιακό στο Δίκαιο των Συναλλαγών και στο Οικονομικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ (1994), Διδακτορικό Νομικής από το Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ (2002).

 Παπαδημητρίου Θεοδώρα, Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), Μεταπτυχιακό στο Δίκαιο Διεθνούς Εμπορίου από το Πανεπιστήμιο του Essex (1999).

 Αθανασίου Ελένη, Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (2002), Μεταπτυχιακό στο Δίκαιο των Εμπορικών Εταιρειών και στο Φορολογικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Pantheon Sorbonne-Paris I (2004).

 Παπαγεωργίου Ελένη, Πτυχίο Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1998), Μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Kent (2003).

 Ρούμπου Θεοδώρα, Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (2001), Μεταπτυχιακό στο Δίκαιο Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών από το Πανεπιστήμιο του Essex (2003).

 Αλεξίου Όλγα, Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (2002), Μεταπτυχιακό με θέμα «Φύλο και Καταναλωτισμός στην Κοινωνία της Πληροφορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 Αρχοντάκη Μαρία, Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (1991), Μεταπτυχιακό στο Κοινοτικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Aix - Marseille III (1994).

 Μαντζουράνης Ανδρέας, Πτυχίο Νομικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (1999), Μεταπτυχιακό στο Διεθνές Επιχειρηματικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Manchester (2001).

 Μιστριώτη Φωτεινή, Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (1995). Έχει συγγράψει μελέτη με τίτλο «Οι Ποινικές Διατάξεις για την Πνευματική Ιδιοκτησία (ν. 2121/93): Επιστημολογικά & Δογματικά Προβλήματα»


ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 Μακρυδάκης Νεκτάριος, Πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1997), Μεταπτυχιακό Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1999).

 Λουφόπουλος Στυλιανός, Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), Μεταπτυχιακό στη Χρηματοοικονομική Διαχείριση και στον Έλεγχο από το Πανεπιστήμιο του Aston (2002).

 Ραυτόπουλος Διονύσιος, Πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς (2000), Μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Essex (2003).


ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

 Παπαγιάννης Βησσαρίων, Πτυχίο Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), Μεταπτυχιακό (MSc) στη Μηχανική των Πληροφοριακών Συστημάτων από το Πανεπιστήμιο του Manchester-UMIST (1995).

 Ξυθάλης Χρήστος, Πτυχίο Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών (2001), Μεταπτυχιακό στα Ολοκληρωμένα Συστήματα Υλικού και Λογισμικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2005).


ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 Σταμούλας Αριστοτέλης, Πτυχίο Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (1994), Μεταπτυχιακό στην Πολιτική και Κοινωνική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο του Kent at Canterbury (1997), Μάστερ Φιλοσοφίας στη Διακυβέρνηση με ειδικότητα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Πανεπιστήμιο του Essex (2000), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και τις Ευρωπαϊκές Εργασιακές Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Keele (2005).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΗΘΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ


ΒΟΗΘΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΑ

 Χατζηγεωργίου Μαρία, Πτυχίο Νομικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (1992), Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Προστασία των Καταναλωτών στη Δικτυακή Τραπεζική και στην εξ αποστάσεως Εμπορία Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

 Κοζυράκη Ευαγγελία, Πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών (1993).

 Χατζηγιαννάκη Δήμητρα, Πτυχίο Νομικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (1995).


ΒΟΗΘΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 Ασημάκος Ανδρέας, Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από τα Πανεπιστήμια Framinghan και Reading (1996).


ΒΟΗΘΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

 Παππά Ελένη, Πτυχίο Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς (2002), Μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων από το Πανεπιστήμιο του Southampton.


© ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 2007