Δήλωση Προσβασιμότητας
Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» δεσμεύεται να καθιστά προσβάσιμους τους ιστότοπους που λειτουργεί και συντηρεί, σύμφωνα με τον ν. 4727/2020 (ΦΕΚ Α’184 23/09/2020), όπως ισχύει.
Η παρούσα δήλωση προσβασιμότητας εφαρμόζεται στον ιστότοπο της Αρχής (http://www.synigoroskatanaloti.gr/).
Κατάσταση συμμόρφωσης:
O ιστότοπος http://www.synigoroskatanaloti.gr/ συνάδει πλήρως με το πρότυπο ΕΝ 301 549 V3.2.1 (2021-03).
Κατάρτιση της παρούσας δήλωσης προσβασιμότητας
Η παρούσα δήλωση καταρτίστηκε στις 3/2/2023 και αναρτήθηκε στις 1/3/2023. Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας πραγματοποιήθηκε με αυτοαξιολόγηση, με τη χρήση του Web Accessibility Evaluation Tool (WAVE).
Τελευταία αναθεώρηση της δήλωσης στις 1/3/2023.
Υποβολή παρατηρήσεων και στοιχεία επικοινωνίας
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4727/2020, κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει παρατηρήσεις ή αίτηση για ενημέρωση ως προς την κατάσταση συμμόρφωσης του παρόντος ιστότοπου ή αίτηση για πληροφορίες που λείπουν.
Η υποβολή αιτήματος γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: grammateia@synigoroskatanaloti.gr ή its@synigoroskatanaloti.gr. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει απάντηση μέσω του ίδιου καναλιού επικοινωνίας που επέλεξε και το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση που το αίτημα δεν απαντηθεί σύντομα ή δεν απαντηθεί ικανοποιητικά, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να υποβάλλει αιτιολογημένες αντιρρήσεις.
Επιβεβαίωση
Α) Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Καταναλωτή (ΣτΚ)
και ότι το αντικείμενο της αναφοράς σας βρίσκεται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων αυτών (https://www.synigoroskatanaloti.gr/el/armodiotites & ειδικότερα άρθρο 4 Ν.3297/2004, όπως ισχύει).
Ο ΣτΚ έχει αρμοδιότητα και ρόλο διαμεσολαβητή
μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών και δεν επιβάλλει κυρώσεις. Είναι αρμόδιος μόνον για υποθέσεις οι οποίες έχουν προκύψει έως και ένα έτος πριν την υποβολή της αναφοράς και για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει κάποια δικαστική διαδικασία.
Ενδεικτικά ο ΣτΚ δεν είναι αρμόδιος: για διαφορές μεταξύ επιχειρήσεων, για διαφορές που συνδέονται με την
επιχειρηματική, εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα του αναφέροντος,
για διαφορές από συναλλαγές για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί νόμιμο
παραστατικό, για υποθέσεις που σχετίζονται με έλεγχο των τιμών καυσίμων,
τροφίμων και φαρμάκων ή για αλλοιώσεις/νόθευση που αφορούν τα ανωτέρω,
για φορολογικές διαφορές και εν γένει για διαφορές πολιτών έναντι φορέων
του Δημοσίου, ΟΤΑ (Δήμοι, Περιφέρειες) κ.α.»
Β) Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα που είναι χρήσιμα για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τα οποία πρέπει να επισυναφθούν (ενδεικτικά αντίγραφα συμβάσεων, τιμολογίων, αποδείξεων αγοράς, σχετική αλληλογραφία, κ.λπ.).
Γ) Βεβαιωθείτε ότι δεν αφορά επιχείρηση/επαγγελματία που εδρεύει εκτός Ελλάδος, άλλως μπορείτε να υποβάλλετε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ECC) αφού λάβετε υπ’ όψιν τις σχετικές προϋποθέσεις και τις αρμοδιότητες του ECC.
Δ) Επικοινωνήστε με τον προμηθευτή με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να του θέσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί και να επιδιώξετε την επίλυσή του και προχωρήστε στην αναφορά εφόσον το πρόβλημα δεν επιλυθεί σε εύλογο χρόνο. Παρακαλείστε, όπου είναι δυνατόν, να επισυνάψετε στην αναφορά σας αντίγραφα της επικοινωνίας σας με τον προμηθευτή.
E) Ενημέρωση: Η αναφορά διαβιβάζεται στις καταγγελλόμενες επιχειρήσεις αυτούσια.